Östermalm

Konstvandring från Karlaplan till Garnisonen

Vandringen startar vid Karlaplan där vi betraktar Carl Milles ”Flygarmonument”. Därefter vandrar vi längs Karlavägen till kvarteret Garnisonen. När Garnisonen stod klart i början av 1970-talet var ambitionen redan från början att konsten skulle vara en viktig del av helheten. Konstprogrammet har sedan fortsatt under ombyggnationer som skett på senare år och idag finns en mängd intressanta konstverk av både äldre och samtida svenska konstnärer att betrakta. Delar av vandringen sker inomhus, vilket gör den lämplig att genomföras även under den kallare årstiden.

OBS! Vandringen kan även genomföras helt utomhus.

Konstvandring längs Karlavägen

Vandringen startar vid Karlaplan och fortsätter därefter längs den grönskande Karlavägen. Här finns en mängd intressanta konstverk av både äldre och samtida svenska konstnärer.

Konstvandring i Humlegården

Humlegården försågs tidigt med offentlig konst och här hittar vi en fin blandning av skulpturer från 1800-talets statyer över vetenskapsmän och kulturpersonligheter, via mer samtida verk såväl abstrakta som realistiska. Under vandringen får vi också se skillnaderna i hur män och kvinnor framställs i konsten.

Konstvandring från Eriksbergsplan till Kungliga Tekniska Högskolan

Vi vandrar genom Lärkstan mot området kring Kungliga Tekniska högskolan och tittar närmare på både skulptur och arkitektur från olika tidsepoker. Vandringen tar oss till två mindre kända parkområden, förbi Engelbrektskyrkan och två arkitekturskolor.

Konst och arkitektur kring Kungliga Tekniska Högskolan

Under 1800-talet växte det första teknologiska institutet fram i området kring Observatoriekullen som senare fick namnet Kunskapskvarteren. I oktober 1917 invigdes den nya anläggningen ritad av Erik Lallerstedt vid Valhallavägen. En välplanerad tegelanläggning i utkanten av en relativt obebyggd del av Stockholm. Redan från början fanns konstnärlig utformning med i planeringen; som detaljelement på fasader, konstverk inne i byggnaderna eller fristående föremål på de öppna gårdarna. Denna tradition med hög kvalitet på arkitekturen och inköp av moderna konstverk fortgår än idag. Den nya Arkitekturskolan belönades 2015 med Kaspar Sahlin-priset och Building of the year. Vi tar er med på en intressant vandring i ett område som 2017 fyllde hundra år men som inte har slutat att förnyas och utvecklas. Vandringen startar vid Valhallavägen vid Industribrunnen och avslutas vid den nya entrén till KTH.

Gustav Nordahl, Kraka


Exempel på andra vandringar