City och Norrmalm

Moderna monument i City

Under 1990-talet fanns en ambition att förnya den offentliga konsten i City. Detta skedde i samband med ombyggnadsprocesser, historiska händelser och jubileer. Men vem eller vilken historisk handling eller berättelse representerar dessa konstverk i vårt offentliga stadsrum? Dessa intressanta frågor kan ni förhoppningsvis få svar på genom att följa med på denna konstvandring, som börjar vid Raoul Wallenbergs torg och avslutas vid Sergels torg.

Konst och arkitektur i centralt läge

Vi har väl alla passerat genom Centralstationen från 1871 men har ni tittat noga på den konst som finns där? En del fanns med från första början, annat har tillkommit efterhand, och mer blir det i framtiden. Här finns tak- och väggmålningar och fristående konstverk. Efter rundturen på stationen erbjuder vi två alternativ:

1) vi fortsätter mot Norra Bantorget, som var en del i järnvägens utveckling, men har förändrats en hel del på senare tid. Här finns arkitektur från skilda epoker och ett antal intressanta minnesmärken över personer och historiska händelser.

2) vi fortsätter mot Sergels torg via Klarabergsgatan och ser exempel på moderna konstverk, flera av dem tillkomna under 2000-talet.

Offentlig konst från Hötorget till Kungsträdgården

Vi startar vid Hötorget och Carl Milles mäktiga ”Orfeusfontän” och därifrån är det inte långt till Sergelgatans många skulpturer och Ulrik Samuelsons märkliga verk ”Parabol” på Sveavägen. Vi fortsätter med att begrunda ”Det Klara som en gång fanns” och jämför det med dagens skulpturala utsmyckning av Sergels torg. Vandringen avslutas i Kungsträdgården med dess skulpturer.

Konsten kring Kungsan

I området kring Kungsträdgården finns gott om intressant konst att titta närmare på. Verken spänner  från  1800-talets kungastatyer till moderna verk som ”Minnesmonumentet” av Sivert Lindblom och Gabriel Herdevall samt Lasse Andréassons bronsportar, med bilder från Kungsträdgårdens skiftande historia. Förutom konsten tittar vi även närmare på hur Kungsträdgården omgestaltades under 1990-talets slut och får höra mer om tankarna bakom detta.

Konstvandring genom Citys gröna lungor och torg

Vi börjar i Berzelii park, fortsätter därefter via Kungsträdgården, Gustav Adolfs torg och det nyligen omgjorda Brunkebergsstorg, innan vi avslutar vid Riksplan. Under vandringen möter vi konst från 1700-talet fram till 2000-talet.

Modern och klassisk konst kring Kungsträdgården och Blasieholmstorg

I och omkring Kungsträdgården finns exempel på offentlig konst från 1800-talet, 1900-talet och 2000-talet. Vi ser exempel på tidiga kungastatyer, 1990-talets omgestaltningar av hela miljöer som Blasieholmstorg, Raoul Wallenbergs torg och Kungsträdgården samt mer samtida tillägg från 2000-talet. Vandringen kan anpassas och genomföras på en timme alternativt 1,5 timme.

Bigert & Bergström, Tomorrow´s weather


Exempel på andra vandringar