Temavandringar

Manligt och kvinnligt i konsten

I Stockholms offentliga skulpturskatt finns idag både manliga och kvinnliga konstnärer representerade. Men varför finns det så få kvinnor avbildade bland våra stora monument? Hur är kvinnor respektive män framställda i den offentliga konsten? Vilka dolda föreställningar om manligt och kvinnligt finns gömda i konstverken? På denna vandring tar vi på oss genusglasögonen och inbjuder till funderingar kring dessa frågor. Vandringen börjar i Humlegården och avslutas vid Nybroplan.

Bankvandring i City

I slutet av 1800-talet försköts Sveriges finanscentrum från Gamla Stan till nedre Norrmalm som tidigare varit bostadskvarter för krigsherrar och adel. De nya bankpalatsen stod knappast adelns efter i prakt och elegans. Genom att uppföra imponerande byggnader med detaljrika fasader kunde bankerna visa att här finns både resurser och världsvana, styrka och säkerhet. Det här är en vandring inriktad på arkitektur och bankhistoria där vi lär oss att tyda fasadernas budskap från svunna tider. Vandringen utgår antingen från Gustav Adolfs Torg eller Blaiseholmstorg.

Strindberg i konsten

Konstnären August Strindberg var långt före sin tid med sitt expressionistiska sätt att måla. Även efter sin död har han fortsatt att inspirera konstnärer på olika sätt. Under vandringen får vi möjlighet att höra mer om hans liv, hans arbete och hans kärlekar genom att betrakta andra konstnärers verk. Vandringen börjar vid T-bana Rådmansgatan och avslutas vid Norra Bantorget.

Christian Eriksson, Läsande kvinna


Exempel på andra vandringar