Östermalm

Konstvandring från Karlaplan till Garnisonen

Vandringen startar vid Karlaplan där vi betraktar Carl Milles ”Flygarmonument”. Därefter vandrar vi längs Karlavägen till kvarteret Garnisonen. När Garnisonen stod klart i början av 1970-talet var ambitionen redan från början att konsten skulle vara en viktig del av helheten. Konstprogrammet har sedan fortsatt under ombyggnationer som skett på senare år och idag finns en mängd intressanta konstverk av både äldre och samtida svenska konstnärer att betrakta. Delar av vandringen sker inomhus, vilket gör den lämplig att genomföras även under den kallare årstiden.

Konst och arkitektur kring Kungliga Tekniska Högskolan

Under 1800-talet växte det första teknologiska institutet fram i området kring Observatoriekullen som senare fick namnet Kunskapskvarteren. I oktober 1917 invigdes den nya anläggningen ritad av Erik Lallerstedt vid Valhallavägen. En välplanerad tegelanläggning i utkanten av en relativt obebyggd del av Stockholm. Redan från början fanns konstnärlig utformning med i planeringen; som detaljelement på fasader, konstverk inne i byggnaderna eller fristående föremål på de öppna gårdarna. Denna tradition med hög kvalitet på arkitekturen och inköp av moderna konstverk fortgår än idag. Den nya Arkitekturskolan belönades 2015 med Kaspar Sahlin-priset och Building of the year. Vi tar er med på en intressant vandring i ett område som 2017 fyller hundra år men inte har slutat att förnyas och utvecklas. Vandringen startar vid Valhallavägen vid Industribrunnen och avslutas vid den nya entrén till KTH.

Populär och omdebatterad konst på Östermalm

Vandringen startar vid Dramatiska teatern och dess rika skulpturala utsmyckning av bl a Carl Milles. Vi betraktar den uppvärmda Margaretha Krookstatyn och fortsätter sedan vandringen med inriktning på både skulpturer och fasadutsmyckningar. Några av Stockholms omdiskuterade verk är Carl Eldhs fontän på Birger Jarlsgatan och Åhléns fasad vid Östermalmstorg, som vi berättar historien om.

Gustav Nordahl, Kraka


Exempel på andra vandringar