City/Norrmalm

Moderna monument i City

Under 1990-talet fanns en ambition att förnya den offentliga konsten i City. Detta skedde i samband med ombyggnadsprocesser, historiska händelser och jubileer. Men vem eller vilken historisk handling eller berättelse representerar dessa konstverk i vårt offentliga stadsrum? Dessa intressanta frågor kan ni förhoppningsvis få svar på genom att följa med på denna Konstvandring, som börjar vid Raoul Wallenbergs torg och slutar vid Sergels torg.

Konst och arkitektur i centralt läge

Vi har väl alla passerat genom Centralstationen från 1871 men har ni tittat noga på den konst som finns där? En del fanns med från första början, annat har tillkommit efterhand, och mer blir det i framtiden. Här finns tak- och väggmålningar och fristående konstverk. Efter rundturen på stationen fortsätter vi ut mot Norra Bantorget, som var en del i järnvägens utveckling, men har förändrats en hel del på senare tid. Här finns arkitektur från skilda epoker och ett antal intressanta minnesmärken över personer och historiska händelser.

Offentlig konst från Hötorget till Kungsträdgården

Vi startar vid Hötorget och Carl Milles mäktiga ”Orfeusfontän” och därifrån är det inte långt till Sergelgatans många skulpturer och Ulrik Samuelsons märkliga verk ”Parabol” på Sveavägen. Vi fortsätter med att begrunda det Klara som en gång fanns och jämför det med dagens skulpturala utsmyckning av Sergels torg. Vandringen avslutas i Kungsträdgården med dess fontäner och skulpturer.

Konsten kring Kungsan

I området kring Kungsträdgården finns gott om intressant konst att titta närmare på. Verken spänner  från  1800-talets kungastatyer till moderna verk som ”Minnesmonumentet” av Sivert Lindblom och Gabriel Herdevall samt Lasse Andréassons bronsportar, med bilder från Kungsträdgårdens skiftande historia. Förutom konsten tittar vi även närmare på hur Kungsträdgården omgestaltades under 1990-talets slut och får höra mer om tankarna bakom detta. Vandringen startar vid Gustav Adolfs torg och avslutas i närheten av S:t Jacobs kyrka.

Konstvandring genom Citys gröna lungor och torg

Vi börjar i Berzelii park, fortsätter därefter via Kungsträdgården, Gustav Adolfs torg och det nyligen omgjorda Brunkebergsstorg, innan vi avslutar vid Riksplan. Under vandringen möter vi konst från 1700-talet fram till 2000-talet.

Konst med humor och historia kring Norrmalmstorg och Kungsträdgården

Under denna vandring bekantar vi oss bl a med Ebba Hedqvists humoristiska ”Laura” på Norrmalmstorg, samt med konsten i och kring Berzelii Park. Sivert Lindbloms smäckra bronshästar på Blasieholmen ingår också, liksom ett besök i Kungsträdgårdens tunnelbanestation, där Ulrik Samuelson med sin konst har skapat en underjordisk Kungsträdgård med spår från parkens månghundraåriga historia.

Bigert & Bergström, Tomorrow´s weather


Exempel på andra vandringar